Edukacijski program na temu principi ABA terapije

Od 20. srpnja do 17. studenoga 2019. u Blatu se provodi edukacijski program na temu principi „ABA terapije“ u organizaciji naše Udruge uz partnere Osnovnu školu Blato i Dječji vrtić Blato.

Edukaciju provode Mia Topić, mag. rehab. educ. i Ena Sabolić, mag. rehab. educ., a kompletno financiranje je preuzeo Fond iz Danske u vlasništvu Margit Nielsen.

Edukacija je za sve polaznike besplatna.

Primijenjena analiza ponašanja (ABA) je znanstveno utemeljena metoda koja se koristi u radu s djecom i odraslim osobama s različitim razvojnim teškoćama.

ABA je znanost o ponašanju i obuhvaća niz strategija za promjenu ponašanja. Temelji se na sustavnoj primjeni tehnika baziranih na sakupljanju konkretnih podataka o ponašanju pojedinca, otkrivanju motivacije i funkcija ponašanja te postavljanju mjerljivih i individualiziranih ciljeva intervencije s ciljem poboljšanja kvalitete života pojedinca i njegove obitelji.
Cilj ove edukacije je upoznati stručnjake koji rade s djecom s teškoćama (rehabilitatore, psihologe, logopede, socijalne pedagoge, radne terapeute, socijalne radnike, odgojitelje, učitelje, asistente u nastavi) s temeljnim principima primijenjene analize ponašanja kako bi iste mogli primjenjivati u svakodnevnom radu.

Neke od tema koje ćemo idućih 6 mjeseci slušati su:

1. O znanstvenoj utemeljenosti ABA-e
2. O različitim vrstama ABA-e, njihovoj primjeni i korisnosti (primjeri, radionice)
3. O činjenicama, ali i zabludama o ABA-i
4. O dobro osmišljenim programima, te komponentama koje ga čine takvim
5. O nekim metodama i tehnikama koje se koriste u radu(PECS-kartice)
6. O važnosti suradnje (s roditeljima, drugim stručnjacima)
7. O trenutačnoj situaciji s ABA-om u Hrvatskoj (tko je provodi, kako se educira i certificira…)

I ovim putem upućujemo iskrene zahvale svima koji su nam pomogli u organizaciji edukacije, a osobito Fondu koji je na sebe preuzeo financiranje iste.