Likovne Radionice

Likovne Radionice

Udruga ''Vincenca'' Blato je od svog osnutka kontinuirano provodila likovno–kreativne radionice u prostoru Udruge pod vodstvom svojih članova, te pod vodstvom Zdenke Bačić, Milene Borovine i Tereze Cetinić. Od 1. travnja 2011. godine, aktivnosti u likovno-kreativnim radionicama odvijaju se pod vodstvom učiteljice Diane Radaić, a inicijatorica ovog projekta je predsjednica Udruge osoba s posebnim potrebama ''Vincenca'' Blato, gđa. Marina Milat.

 

Na likovno-kreativnim druženjima okupljaju se djeca i odrasli s posebnim potrebama, njihovi roditelji i volonteri udruge. Na radionice rado dolaze i djeca koja nemaju teškoća te se tako stvara osjetljivost i empatičnost na različitost.

 

Održavanje raznih dječjih likovno-kreativnih radionica, na kojima se potiče socijalizacija djece, komunikacija i suradnja, te razvija pozitivna slika o sebi. Zadovoljstvo da nešto sami mogu pridonijeti, važan je osjećaj vrijednosti i samopoštovanja kroz kvalitetno provođenje slobodnog vremena u stjecanju novih znanja putem igre i zabave. Oslobađanje kreativnog potencijala iz domene likovnog izražavanja, te razvijanje grafomotorike i koordinacije, poticanje sposobnosti za opažanjem i istraživanjem, razvijanje logičnog i kreativnog mišljenja.

 

Također su bile održavane i likovno-kreativne radionice za odrasle u cilju prikupljanja sredstava za potrebe rada Udruge.

 

Cilj ovog projekta je socijalizacija osoba s invaliditetom i osvješćivanje sredine za potrebe djece sa teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. U našem se društvu često nerealno ocjenjuju njihova postignuća pa ih tako često i previše štitimo, međutim ako dublje uđemo u njihov svijet i proanaliziramo njihova shvaćanja shvatiti ćemo koliko nam oni u svojoj posebnosti mogu dati. Na ovim radionicama razvija se osjećaj tolerancije i poštivanje prema različitosti. Razvija se svijest o odgovornosti prema ljudima, a isto tako se promoviraju vrline i vrijednosti osobnosti svake osobe.

 

Kada svijet mašte oživi u radosti stvaranja uz redovito druženje, nastaju maštoviti radovi u različitim tehnikama. Radionice pomažu djeci i odraslima da pronađu umjetnost u sebi, izraze maštu kao i snalažljivost u rješavanju postavljenih zadataka modeliranjem, oblikovanjem, crtanjem i slikanjem.

 

Teme koje se obrađuju na radionicama uzete su iz svakodnevnog života tako da osobe razvijaju percepciju svega onoga što ih okružuje. Uz malo truda razvijamo kod djece njihovu motoriku. Modeliranjem materIjala poput gline, glinamola, pijeska i drva, djeca stvaraju prekrasne oblike i prava mala umjetnička djela koja mogu ukrašavati razne prostore.

Moto naše likovno- kreativne radionice je:

RAZLIČITI SMO, ALI JEDNAKI! SUPER NAM JE ZAJEDNO!

 

Dođite, pristupite nam! Zajedno ćemo izgrađivati samopouzdanje i motivaciju, a kroz slobodu izričaja i poticaj mašte, realizirati likovni potencijal kojim svaka osoba raspolaže.

UMJETNOST JE U NAMA, U TEBI I MENI,

DOTAKNI JE I POKAŽI SVIJETU…….

Diana Radaić

Slike sa likovnih radionica.